Verhalen juni 2022

In notariële akten duiken regelmatig de ‘verpachting van vischwater of visscherij’ en ‘Visscherscollegie’ op. Welke geschiedenis gaat hierachter schuil?


In ons Vele Handen-project ‘Waarvan Akte!’ vindt een van de vrijwilligers een opvallende akte: De akte gaat over een kanaal dat nog steeds bestaat: het Kanaal van Steenenhoek. Het kanaal geeft een bewogen verhaal prijs over de strijd met het water tegen een achtergrond waarin de Nederlanden zich nog moeten verenigen en er van stabiel staatsbestuur nog geen sprake is.


In 2022 vallen Pesach en Pasen in dezelfde periode. Daarom aandacht voor een klein, maar bijzonder archiefje van de Israëlitische Stoompaaschbroodbakkerij van Izak Ruben Vorst aan de Ridderstraat in Culemborg.


In het midden van de 19e eeuw ontstonden de eerste vakbonden, die van typografen, meubelmakers, sigarenmakers, bakkers, schilders en diamantbewerkers. Het waren vooral onderlinge ondersteuningskassen bij ziekte en overlijden. Later werd er meer samengewerkt op nationaal niveau en kwam het strijden voor betere arbeidsomstandigheden meer naar voren. Een verhaal over het FNV en zijn voorgangers.


Het AmsterdamRijnkanaal is een van de drukst bevaren kanalen ter wereld. Het loopt van het IJ bij Amsterdam naar de Waal bij Tiel. Op 21/5/52 werd het officieel geopend door koningin Juliana. Hans van den Bergh legde de bouw en de opening op camera vast.


Dat bezoekers op hun knieën gaan voor onze stukken, komt niet zo vaak voor. Martin Ijzerman deed het wel toen hij ter voorbereiding van zijn lezing over Enspijk deze unieke ingekleurde kaart van de Tielerwaard vond. “Ik ga op vleugels naar huis”, zei hij. Hier vind je (niet ingekleurde versie van) de kaart die hij bekeek.

 

 

 

 

 


Onlangs kreeg Pia eindelijk de rondleiding die ze won met onze paaspuzzel 2020. Op Facebook schrijft ze: “Twee jaar geleden, (in het vóór Corona tijdperk ) heb ik met een prijsvraag een rondleiding gewonnen bij het Regionaal Archief Rivierenland. Gisteren is de prijs verzilverd. We zijn ontvangen met koffie en gebak 😋 en kregen een presentatie over de werkzaamheden van het RAR. Vervolgens zijn we rondgeleid door de depots, waar alle schatten opgeslagen liggen. We zagen prachtige oude kaarten van Tiel 😍, brieven uit 1869, geschreven door het voorgeslacht 🥰, blauwdrukken, foto’s en beschadigde archiefstukken (water of beestjes 😮) die soms weer prachtig gerestaureerd worden. Het was een fijne bijzondere middag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *