Regelmatig duiken we de archieven in aan de hand van een trending topic op social media of aansluitend bij een regionale of landelijke activiteit. Hieronder wat tweets van de afgelopen weken. Wil je regelmatig dit soort pareltjes zien? Volg dan ons Facebook– of Twitter-account!
In het archief van de Tielse visclub ‘Onder Ons’ vonden we, naast heel veel andere dingen, deze slimme voorloper van Excel.

Bij het uitzoeken van straatnaamgeschiedenis in het archief van de gemeente Culemborg groef Fenne deze mooie schat op. Een brief uit 1931 met een offerte en een ontwerp van aardewerk straatnaamborden. Het is ons helaas onbekend of deze er ook zijn gekomen. Ze zijn wel mooi!
Het archief bewaart ook jouw geschiedenis! Vrijwilligster Jenneke vindt bij het verwerken van notariële akten veel familieleden. Toevallig ziet ze ook deze briefkaart in onze beeldbank. Zou dat haar opa zijn? Hij was schaapherder in Tricht en woonde met zijn gezin in een plaggenhut.
In een archief van Beusichem van 1500 tot 1800 vond Ellen dit tussen de bladzijdes van een boek. We zijn benieuwd of iemand kan raden wat dit is!

Info over overlijdens van voor 1811 vind je vaak alleen in stukken over begrafeniskosten, zoals huur van het doodskleed. In dit archief uit Lienden zie je dat het ‘slechtste kleet’ 10 stuivers kostte. Anthonie van Brenck had geld, zijn nabestaanden betaalden 1 gulden voor het ‘beste kleet’.


Waar onze archieven vandaan komen? Nou, van gemeentes en waterschap natuurlijk. Of van particulieren, bedrijven en stichtingen. Normaal gesproken uit kasten en schone opbergplaatsen, maar heel soms…

Bij het kiezen en veranderen van straatnamen kunnen de emoties hoog oplopen. Zo blijkt wel uit een briefwisseling die Anne vond in het archief van Buurmalsen tussen de 86-jarige Willem en de burgemeester. Lees het hele verhaal vanaf Scan 1, blz. 30.
