Open Dag

Op zaterdag 1 oktober konden we eindelijk weer een open dag organiseren. De dag werd goed bezocht door circa 200 bezoekers. We hoorden veel positieve geluiden over het programma en we zagen nieuwe gezichten. Omroep Gelderland was er van 8 tot 11.30 uur en ’s middags was er een journalist van Kontakt. In Kontakt Tiel en West Betuwe verscheen een artikel van een halve pagina.

Wat was er te doen?

Break-in box

De break-in box (een omgekeerde escape room) hebben we speciaal voor deze open dag en voor educatieve projecten ontwikkeld. Het verhaal is dat er een gouden kersenpit in ons archief verstopt is, maar wij weten niet waar. Dat is natuurlijk een ramp voor een archivaris. We vragen deelnemers om de puzzels op te lossen, de code te kraken en de locatie van de pit te ontdekken. Gaandeweg maken ze kennis met het archief: wat kun je er vinden, hoe zoek je stukken en hoe vraag je ze aan? Op de Open dag is de box 2 x gespeeld door 2 groepen van 6 mensen in leeftijd variërend van 8 tot 75. Iedereen die de code kraakte, kreeg het boek ‘De Betuwe, land tussen rivieren van Roelof Warrink of de legpuzzel van de kaart van de overstroming in 1861.

Rondleiding

Sylvia en Merel leidden bezoekers rond achter de schermen. Wat doen we hier en wat gebeurt er met stukken die hier worden opgeborgen? Hoe vinden we ze weer terug? Na een bezoekje aan de werkplekken boven mochten ze in de depots kijken. De rondleiding was zo populair dat we er 2 extra hebben gegeven. In totaal hebben 90-100 mensen een rondleiding gehad.

Lezing en workshop

In de charterzaal gaf Sil 2 keer een lezing over het scandaleuze leven van Arthur baron de Woelmont, de laatste adellijke heer van kasteel Ammersoyen. En Beatrijs gaf een mini-workshop Oud Schrift lezen. Dit was een voorproefje voor de cursus die begin 2023 van start gaat! Naar schatting werden de sessies in totaal bezocht door zo’n 40 personen.

Expo Wat een Ramp!

In de expo Wat een Ramp! komen drie rampen uit het verleden aan bod: de windhoos van 1967, de watersnood van 1861 en de cholera-epidemieën in de 19e eeuw. Daarnaast laten we zien welke rampen de stukken in het archief bedreigen. De expo is trouwens nog tot eind november te bekijken!

En verder

Verder was er een boekenkraam, verlootten we 4 reeksen van ‘Ach lieve tijd – Bommelerwaard’, konden bezoekers vragen stellen over digitaal archiveren, vrijwilligerswerk en onderzoek doen in het archief en hadden we een kinderhoek met leuke activiteiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *