Notaris Kriebel

Ons Vele Handen-project levert uiteindelijk ca. 1 miljoen records op met gegevens uit notariële akten. Er wordt aan gewerkt door ruim 300 vrijwilligers.

Binnen de groep invoerders buigt een aantal mensen zich specifiek over het handschrift van ‘Notaris Kriebel’. Deze naam is binnen de groep  ontstaan voor het handschrift van de klerk van een notaris in Tiel. Een vrijwel onleesbaar handschrift, wel te verstaan.

Zo is door hen uit de onderstaande akte ontcijfert: “… omtrent overlijden zonder bloedverwanten in de rechte linien door Laurentius de Visser…”

Vrijwel dagelijks raadpleegt men elkaar dit handschrift te ontcijferen, en met succes! Mede door hun samenwerking en inspanning vordert de invoer van het aantal akten gestaag. Inmiddels is 64,4% van de 17.144 scans ingevoerd, wat betekent dat – op dit moment – 213.516 akten zijn omschreven op naam én aktebeschrijving met plaatsnamen, straat- en veldnamen, (historische) kadasterregistratie, en meer.

Voortdurend komen bijzondere vondsten naar boven. Eén van de deelnemers van het project heeft het initiatief genomen een overzicht te maken van alle onderwerpen en personen. ‘De achtergrondverhalen maken dit project zo leuk’, reageren deelnemers; inmiddels meer dan 300.

Artikelen over de laatste vondsten:

  • Ger(h)ardus Emaus de Micault (1798-1863) – kunstenaar en ontvanger ’s Rijks belastingen
  • Franciscus Gerardus Adolphus Reinierus baron van Lamsweerde
  • Kanaal van Steenenhoek
  • Besteeding van Noodrijsert (circa 1757-1836)
  • Geestelijk dogter te Culemborg – Het verhaal van ‘klopje’ Anna Maria Geertruida Hakk

Wil je ook meehelpen met Waarvan Akte? Dat kan HIERMinte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *