Joodse Huizen 8

Op zondag 24 april 2022 kreeg Alexander Pechtold het eerste exemplaar van het boek Joodse Huizen 8 overhandigd. Een van de verhalen in de bundel Joodse Huizen 8 gaat over familie van de oud-politicus. De bijeenkomst met de presentatie van het boek vond plaats in de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.

De belangstelling voor het Joodse leven van alledag, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De serie Joodse Huizen, Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur.

Paul Welling is een van de auteurs, die meegewerkt hebben aan het boek door twee verhalen te schrijven over joodse huizen in de Betuwe. Hij schreef over de slagers Benjamin  Manassse in Tiel en Izak Kalker in Ophemert.

De beide slager waren geen familie van elkaar, maar kregen wel met elkaar te maken. Toen in de eerste twee decennia van de 20ste eeuw het aantal Joodse bewoners van Tiel begon terug te lopen, besloot Ben Manasse niet alleen koosjer vlees te verkopen, maar ook treib vlees. Een Jood ging varkensvlees verkopen! Ongehoord! Veel grote, vaste klanten van Manasse accepteerden dat niet en keerden hem de rug toe. Izak Kalker in Ophemert, slechts een paar kilometer van Tiel verwijderd, spon er garen bij. Hij verkocht alleen koosjer vlees en kapitaalkrachtige klanten die voorheen bij Manasse hun vlees kochten, kwamen nu naar Ophemert. Kalker zag zijn omzet flink toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *