Aanwinsten juni 2022


Het Hasselman-archief is weer een stukje gegroeid. Angelie Sens bracht ons een fotoalbum met schitterende foto’s van de machinefabriek die Didericus Petrus Hermanus (D.H.P.) Hasselman in Amsterdam had vanaf begin 20e eeuw. Ook kregen we een genealogie van de Hasselman-Tydeman-Canneman-familie(s), geschreven door Willem Canneman.

 

Begin 20e eeuw werd fotografie sneller, makkelijker en goedkoper. Snelfotografie, of Tip-Top fotografie, werd populair. Voor 25 cent kreeg je 12 afdrukken met bovenaan het adres of de naam van de fotograaf. We kochten onlangs 2 boekjes vol met deze prachtige fotoportretjes.

 

 

 

Onze Jonge Meisjes werd uitgegeven door de Nederlandse Meisjes Bond (NMB), 1893 tot 1911. In Tiel onder eindredactie van H.W. Spiering.  Exemplaren van voor 1900 waren nergens te vinden, maar nu wel: wij hebben de eerste 3 jaargangen. Meer over het blad en mejuffrouw Spiering.

Aanwinst: 2 tekenboeken van een gevorderde timmeropleiding, gemaakt door Johannes Ansing (1908-1994) uit Zaltbommel. Met zeer fraaie en gedetailleerde tekeningen en instructies voor het vakkundig timmerwerk.

 

 

 

 

 

 

 

We mogen het familiearchief van de familie Verbrugh uit Eck en Wiel bewaren. Het werd gebracht door een achterkleindochter van burgemeester Verbrugh van Maurik. Het bevat o.a. mooie foto’s, kalverenboekjes, diploma’s en briefkaarten.

 


“Och, ik vertel zo graag”, zegt de 90-jarige heer Schiltmans aan de receptie. Hij is oud-eigenaar van Transport- en Kraanbedrijf Schiltmans. Hij komt ons een boek brengen voor de studiezaal over het Tielse familiebedrijf dat begon met zijn opa, karreman met houten kar en paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *