2 jaar Waarvan akte!

Woensdag 19 oktober liep ons project Waarvan akte! precies 2 jaar op het Vele Handen-platform. In dit project maken vrijwilligers onze notariële akten toegankelijk. Ze voeren de repertoria van alle notarissen in het Rivierenland uit de periode 1811 – 1935 in. En dat levert een schat aan informatie op voor onderzoekers!

Maar liefst 313 vrijwilligers zijn inmiddels betrokken (geweest) bij het project. De vrijwilligers ‘van het eerste uur’ zijn nog steeds betrokken. Zij zijn zelfs verantwoordelijk voor 1/3 van de invoer van alle scans! Nog steeds groeit de online gemeenschap in het project met nieuwe enthousiaste invoerders. Dagelijks 1 scan verwerken of op een vaste dag in de week een aantal scans; het zijn die trouwe invoerders waardoor dit project zulke mooie resultaten oplevert..

Meer dan 1 miljoen persoonsnamen
Inmiddels zijn de gegevens van de akten van 11 van de 16 standplaatsen állemaal ingevoerd. Van elke akte worden de persoonsnamen, het soort akte en eventuele bijzonderheden vastgelegd. Gemiddeld staan er 3 tot 5 persoonsnamen in een akte. Dit betekent dat uit dit project meer dan 1 miljoen persoonsnamen online beschikbaar komen. Opheusden spant de kroon; 50 tot 60 unieke persoonsnamen komen meerdere keren voor.

Als alle data van één standplaats compleet en gecontroleerd is, wordt deze geschikt gemaakt voor online publicatie door onze afdeling Digitalisering. Alle ingevoerde persoonsnamen zijn na publicatie op onze website te vinden. Klik je op de naam, dan kun je de volledige omschrijving van de akte in het repertorium online bekijken. De originele akten zijn in te zien op onze studiezaal. Van 4 standplaatsen zijn inmiddels alle akten al online toegankelijk.  overzicht verwerkte registers in database RAR

Tijdsbeeld
Notariële akten bevatten een schat aan informatie die een tijdsbeeld weergeeft, gebeurtenissen verbindt aan plaatsen en plaatsen een personen. Men trouwde, kocht en verkocht bezittingen, liet een testament opmaken en deze boedel werd verdeeld na overlijden in tijden van oorlog, overstroming, politieke omwenteling en alledaagse beslommeringen. Arm, rijk, als ambtsfunctionaris of als arbeider; iedereen die iets had vast te leggen, passeerde bij de notaris. Informatie uit deze akten kan net dat ene zetje zijn dat je een stap verder helpt in je onderzoek.

pagina uit een repertorium met de stapel bijbehorende akten ernaast

links: originele akten, rechts: het repertorium over 1892 uit het archief van notaris Hermanus Johannes Antonius van Heumen uit Tiel, 1892

Zo ontdekten de invoerders:

  • Bijzondere personen, zoals dé Albert Heijn in een koopakte van een pand in Ammerzoden voor de vestiging van één van zijn eerste supermarkten. Baron van Brienen van de Groote Lindt, de persoon waaraan de van Brienenoordbrug te Rotterdam haar naam ontleent. Een Culemborgse burgemeester die in 1876 met een brief van Willem van Oranje uit 1562 de notaris bezoekt en hem vraagt deze te waarmerken.
  • Opmerkelijke gebeurtenissen, als de jarenlange financiële afwikkeling van kosten voor de aanleg van het Kanaal van Steenenhoek. Aanleg van de eerste spoorlijnen door het Rivierenland. Militaire garnizoenen die voorzien worden van onderdak en proviand.
  • Bijzondere beroepen, als die van kribbaas, zakkendrager, beroepsvisser van zalm, protector van het Elisabeth Weeshuis in Culemborg, ‘geestelijk dochter’ of ‘gemeenelandschbode’ van Buren.
  • Inmiddels verdwenen plaatsen, (land)huizen of gemeenten.
  • Of – zoals ook veel archiefonderzoekers zullen gaan ervaren – meer informatie over het leven van voorouders. Zo kwam één van de invoerders meer te weten over haar voorvader, die schaapsherder was. Na verder speurwerk werd zelfs een foto van deze voorvader gevonden in ons beeldarchief.

We zijn alle Waarvan Akte!-vrijwilligers heel dankbaar voor al het werk dat ze hebben verzet en nog gaan verzetten. Binnenkort meer dan 1 miljoen namen digitaal beschikbaar, voor nu en de verre toekomst. Fantastisch werk! Heel hartelijk bedankt (ook namens alle onderzoekers)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *